Modes indflydelse

2023-06-08

Hvordan kvinder og (mænd) har brugt tøj og mode som en måde at udtrykke sig på

Som menneske elsker vi at udtrykke os. Om det så er med vores stemme vores mening eller vores tøj har vi altid fundet en måde at vise hvad vi mener og føler

Det kan både være i sociale sammenhæng, identitetsmæssigt eller politisk.

Fx i 1799 i Paris, hvor en lov blev stiftet om, at enhver kvinde der ønskede at gå i mandetøj, skulle have tilladelse fra Paris' bystyre først.

Loven blev stiftet, fordi de oprørske borgere gik med lange busker, mens aristokratiet gik med knæbukser. For at forhindre kvinder i at vise alt for åbenlyst at de tilhørte revolutionens tropper, blev bukseforbuddet indført.

Nu til dags er der ikke nogen, som ville blive forarget over en kvinde med bukser, men det samme kan ikke siges om mænd i kjoler.

Er der en forestilling om kvinder og det feminine som mindre værd end det maskuline?

''En mand risikerer ærestab ved at påtage sig feminine udtryk, mens en kvinde kan opnå noget værdighed og respekt ved at påtage sig maskuline udtryk. Det betyder ikke, at kvinder har mere frihed, men at kvindelighed stadig underkendes'' skriver Morten Valner S. Grymer-Hansen

I en artikel siger 15-årige Frida : »Nu, hvor der har været så meget fokus på ligestilling, synes jeg, det er skønt at kunne tage alt tøj på som kvinde. Drenge kan jo ikke bare tage kjole på«, mens 45-årige Karen siger: »Men jeg sætter også pris på, at variationsmuligheden for, hvem jeg kan tillade mig at være, er større, end den er for mange mænd. Det er trods alt nemmere at være en drengepige end at være en pigedreng.

Kvindemode bliver ofte påvirkede af mandemode, men ganske sjældent den anden vej rundt.

Det har været særligt populært at hente inspiration til kvindemoden fra det 'meget maskuline', som for eksempel fra militæruniformer gennem tiden. I den sidste halvdel af 1700-tallet, var den højeste mode blandt Europas fashionable kvinder at bære den såkaldte 'pelisse', en pelsjakke brugt af husarer, og i nyere tid kan man fremhæve 00'ernes forkærlighed for camouflageprint, der ligeledes var hentet fra militæret.

Også i 1940'erne under 2. verdenskrig, da kvinder var involveret i krigsindsatsen på fabrikker, hospitaler og ved fronten, skulle tøjet frem for alt være praktisk. Stilen skulle indgyde selvtillid. Et ''Maskulint'' udtryk blev understreget med skulderpuder. Busker blev også mere udbredt blandt kvinder.

Men alligevel er der nogen mænd som ikke lader deres køn stoppe dem for at påklæde sig på den måde de vil, I kender nok godt nogen af dem fx Harry styles som i 2020 var på vogue s forside iført en blå kjole og sort blazerjakke.

Også andre har udforsket det feminine tøj som fx Mark Bryan

Mark Bryan er en 62-årig mand som begyndte at gå i stiletter, fordi han gerne ville danse kinddans med en høj kvinde.

Alt ved Mark falder inden for den stereotypiske opfattelse af en mand.

Mark er 182cm høj med et bredt skulderparti og en markeret kæbestruktur. Han har både kone, børn, og børnebørn. Til dagligt arbejder han med robotter i en tysk ingeniørvirksomhed og i fritiden træner han et ungdomshold i amerikansk fodbold.

Men når det kommer til påklædning, skiller Mark sig lidt ud.

Han elsker nemlig at gå i stiletter og nederdel. Kærligheden for de høje sko har været der lige siden studietiden, hvor han vil prøve sin daværende kærestes stiletter, og den stærke følelse er ikke gået væk med alderen, når han hver morgen tager toget til og fra arbejde, med det feminine fodtøj på.

I et interview med EuroWoman siger Mark ''Jeg har vel det, man kalder en hybridstil. Ligesom en hybridbil, der både kører på benzin og el, er min stil både feminin og maskulin. Jeg føler, at jeg formår at få kvindetøj til at se maskulint ud. Jeg har aldrig været en stor fan af mode og har faktisk aldrig læst et modeblad, som det nok er tilfældet for mange mænd på min alder. Tidligere var jeg altid forbløffet over mine kæresters fascination af sko og deres ønske om at eje et par designer-stiletter til flere tusinde kroner. Nu forstår jeg fascinationen.''

Mark siger også at inspirationen til hans tøj kommer fra en tv-serie Suits hvor karakteren Rachel (spillet af Meghan, hertuginde af Sussex) sjældent gik i kjoler, men mere ofte i nederdele og bluser. Det fik hende til at se mere velklædt og professionel ud.

Det inspirerede Mark til at lave sit eget hybride look bestående af stiletter, skørter og professionelle maskuline toppe.

Mark siger dog, at han har forsøgt sig med kvindetoppe og kjoler, men synes de har en skæv pasform, og at han føler sig ikke godt tilpas i dem.

Skrevet af Lise-Marie Meinhardt Wille



© 2023 MissActus feministisk oplysende hjemmeside. Alle rettigheder forbeholdes.
Drevet af Webnode Cookies
Lav din egen hjemmeside gratis! Dette websted blev lavet med Webnode. Opret dit eget gratis i dag! Kom i gang